dijous, 28 de maig del 2015

LUDI RUBRICATI 2015: PROJECTE FEMINA-MUSEU DE SANT BOI-KUANUM


LVDI RVBRICATI MMXV
LA DONA ROMANA
13 i 14 de juny de 2015

ESPAIS I HORARIS:


La festa romana es desenvolupa, en paral·lel, als edificis de Can Barraquer, Can Torrents i a les Termes Romanes, espais que configuren el Museu de Sant Boi de Llobregat.


Activitats gratuïtes, aptes per a tots els públics.Horari:    Dissabte 13 : tarda de les 17 a les 21 hores
               Diumenge 14: mati de les 10 a les 14 hores
  

Es projecta un any més la recreació plàstica activa de Museu de Sant Boi dins l’espai dels jardins de Can Torrents, jardí i pati de Can Barraquer i l’espai termal romà.

L’objectiu de la proposta és aconseguir la comunicació i posada en valor d’aquests espais del Museu de Sant Boi, els quals s’obren a tota mena de públic d’una manera lúdica i festiva.

Totes les activitats es plantegen sota la filosofia d’un apropament integral al patrimoni del passat romà, duent als visitants potencials a gaudir de diversos aspectes de la vida de la gent que va treballar, sentir, olorar, menjar i, en definitiva, viure en un territori transformat per la història però que sempre s’ha de mirar dins la perspectiva humana.Es tracta de donar una mirada activa al passat, en la que el visitant s’ha de sentir atrapat. Aquesta mirada segueix un fil conductor, que enguany es centra en la dona romana, molt relacionada aquesta amb l’excepcional troballa del primer nom de dona santboiana, el de la romana PRIMITIVA. Com a eines que ajudin a portar a terme la proposta temàtica, es compta amb tot un seguit d’activitats lúdiques i pedagògiques que s’exposen dins l’apartat corresponent.

Tant les reconstruccions històriques com els tallers, aniran al voltant d'aspestes relacionats amb la vida de les dones, dels diferents estatus: patricies, llibertes i esclaves, i la seva relació amb la societat.


1       FIBVLAE. Les fibules foren unes agulles que enganxaven la roba i que acostumaven a fer-se servir com a ornament, formant part del vestit femení i masculí. Tot i que moltes cultures de l’antiguitat les elaboraven, entre els romans van prendre carta de naturalesa. Els participants realitzaran una d’aquestes fíbules elaborada amb el ferro de les mines de Sant Boi, i es decoraran de manera especial. Activitat per a tots els públics.


2 .         CORONAE. La corona és, a la vegada d’ornament, un símbol per excel·lència. Els romans les feien de flors, fulles, metalls, etc.. i fins i tot com a a senyal d'escarni (corona d'espines) Activitat per a tots els públics


SPECVLVMetimológicament ve a dir, instrument per a mirar. En època romana, els miralls eren xapes convexes d’argent o de coure fos amb estany. Però de seguida aquests miralls es tornaven foscos i opacs per l’acció de l’aire, per la qual cosa s’havien de polir sovint. En aquest taller es fabricarà i decorarà un mirall romà. Activitat indicada per a menors de 16 anys

ORNATRIXL’ornatrix ajudarà a pentinar a tots i totes les participants. Activitat per a tots els públics, tot i que es requereix cabell una mica llarg.

RETICVLVM. Una altra ornatrix ajudarà a realitzar el reticulum amb “fil d’or”. Activitat per a tots els públics

MVSAE. Teatre, titelles, dança, música. Activitat per a tots els públics. Activitat per a tots els públics


LITTERAE. taller d’escriptura. Avui hem perdut el costum d’escriure cartes a la família, als amics. Però el fet és que escriure cartes ja era un costum romà. La troballa d’unes magnífiques tablilles al campament romà de Vindolanda, ens va acostar cartes manuscrites de dones que expliquen petites histories de la vida quotidiana. En aquest taller, reproduirem el text d’alguna d’aquestes, tal i com ho faríem aquelles romanes. Activitat per a tots els públics. Activitat per a tots els públics

ROMANORVM LVDI. Jocs Romans. Activitat per a tots els públics.

ALABASTRITHECA. Realització d’una maqueta dins de la qual s’enganxaran els principals elements d’ús d’una ornatrix romana. Activitat per a tots els públics.

NODVS HERCVLEVSPaulo Diacon ens parla de l’important paper que jugava el nus herculi en la fertilitat femenina. Ell mateix justifica el nom que rep aquet nus en que el mateix Hèrcules va tenir 70 fills. Les joves esposes romanes portaven a la cintura un cordó de llana lligat d’aquesta manera, que l’espòs devia deslligar a la dona en el llit nupcial. També Atenea i les verges vestals el portaven a la cintura, per la qual cosa es suposa la seva relació amb la virginitat. En aquest taller realitzarem un nus herculi en el nostre cinturó de llana. Activitat per a tots els públics. Activitat per a tots els públics

VENERIS PANISVenus és la deessa de l’amor, pels grecs Afrodita, és la deessa més voluptuosa de totes. D’entre els aliments que li eren dedicats, hi havia el pa àzim. Realitzarem un d’aquests pans per a després poder-lo menjar. Activitat per a tots els públics.


FEMINARVM PANTHEON. Taller per a conèixer les principals divinitats del panteó romà. Activitat per a tots els públics.Activitat indicada per a menors de 16 anys

SOLSTITIA. FORS  FORTVNA Espai d’endevinació. No hi ha divinitat que estigui tan estretament lligada a la màgia com Fortuna, ja que d'ella depèn el destí dels homes i fins dels déus. Rememorem aquí, pocs dies abans dels solstici, a la divinitat femenina de Fortuna, que es presentarà en el seu aspecte oracular. Activitat per a tots els públics.


DIANA VENATRIX,  a càrrec d’Armillum. Activitat per a tots els públics.


Els renactors Evocati , Arraona Romana Propugnatores barcinonenses recrearan l’ambient romà. Evocati aporta el muntatge del campament imperial, els legionaris, així com la recreació d’ unes noces i un divorci,                   així com la participació de personal civil romà. 

Armillum  aporta la seva botiga de recreacions històriques

Es contarà també amb la presència d’un Thermopolium.

Aquest any, torna com a convidat d'excepció el Museu de Guissona, custodi i dinamitzador de la ciutat romana de Iesso, a la Segarra.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada